Veganski narezak od graška

 

Ako se pitate kakav ukus ima ovaj posni-veganski narezak, jednostavan odgovor je-ima ukus graška. To je ukus koji dominira. Tako da ako volite ukus graška, verovatno će vam se svideti. U suprotnom- ne. Zasitan je, lako se sprema i može se i zamrzavati nasečen. Ide dobro uz sve moguće salate, sosove, prelive i kuvane žitarice, povrće i testo. Mera je prilično izdašna i dobićete dva nareska.

 

Potrebno je:

  • 350 gr. smrznutog graška (koristila sam Frikomov mladi organski grašak)
  • 2,3 pune kašike mlevene oljuštene heljde. Oljuštenu heljdu samleti u brašno u jakom blenderu.
  • 2,3 pune kašike brašna od leblebije ( koristim Dm-ovo jer je fino mleveno)
  • začini po ukusu: so, biber, crni  luk u prahu, mleveni korijander, mleveno suvo povrće
  • 2 kašike ulja od grožđanih koštica ili neko neutralno ulje

 

Priprema:

Odmrznuti potpuno grašak i potom ga  samleti u secku ili blenderu u pire. Dodati začine po ukusu. Ako je mlad grašak biće potrebno više soli i brašna. Dodati brašno od leblebije i heljde. Dodati ulje. Masa mora izgledati kao gušći kačamak. Uzeti papir za pečenje, dodati masu i formirati kobasicu ili narezak. Zaviti dobro krajeve kao salamu da ne procuri i vezati dobro koncem oba kraja. Potom uzeti još jedan papir i već formiranu kobasicu ponovo uviti u papir i zavezati koncem krajeve. Ovo se radi zbog sigurnosti, da ne pukne papir jer je ova masa gnjecava i vodena. Na isti način napraviti i drugu kobasicu ili narezak. Staviti u šerpu 10cm vode, staviti đevđir na šerpu i u đevđir staviti kobasice. Kada provri voda, malo smanjiti temperaturu, poklopiti i kuvati na pari oko pola sata. Ko ima aparat za kuvanje na pari, isto to radi, naravno.

Nakon 30 min skloniti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi. Tek tada skinite papir i zavijte u plastičnu foliju da se ne rasuši. Čuvajte u frižideru.

 

No Comments Yet.

Leave a Reply