Kuvar posnih jela na vodi monahinje Atanasije Rašić

mati atanasija

 

Dobila sam na poklon Kuvar posnih jela na vodi koji je priredila monahinja Atanasija Rašić iz manastira Rukumija. Nastao prvo kao malena knjižica da pomogne vernicima u spremanju posne hrane na vodi, razvio se u pravi kuvar sa obiljem recepata i fotografija. Podjednako može biti zanimljiv i početnicima i iskusnim kuvaricama. Vrednost ovog kuvara je što se uglavnom koriste jednostavne i jeftine namirnice svima dostupne, ali u skladu sa savremenim životom ima i  recepata sa čia semenkama, avokadom, karijem. Kuvar je obogaćen i receptima vernika koje je monahinja vredno skupljala, tako  da ima hrane koja se pravi u blenderu ili dehidratoru. Osim tradicionalnih recepata, čitavo poglavlje je posvećeno i živoj, sirovoj hrani. Osim kuvane i sirove hrane, posebno poglavlje je posvećeno jestivom cveću i njegovom spremanju. Takođe, u knjizi možete pročitati o pravilima posta, iz meseca u mesec uz savete kako prilagoditi post bolesnim ljudima. Jedno poglavlje je posvećeno vitaminima i mineralima a takođe i lekovitosti pojedine hrane. Mati Atanasija je autor i brojnih knjiga koje se bave lekovitim biljem, organskim uzgojem hrane i zdravljem generalno. Evo nekih naslova:

Preživeti i živeti u prirodi, Bašte kao nekad, Zdravlje iz božije bašte.

 

kuvar posni na vodi mix

Rekla bih da su ovo knjige koje svaka kuća treba da ima, kao nekad Patin kuvar. Rasadnik su dobrih ideja i saveta pogotovo za vegetarijance i ljude koji poste, ali i sve druge koji žele da žive u skladu sa našom tradicijom ali na savremen, praktičan način. Potpuno su u skladu sa potrebom savremenog čoveka, rastrzanog između želja i mogućnosti, da se vrati prirodi i živi uravnoteženim životom. Lično sam prepoznala mnoge ideje doktora Baha čitajući intervju sa monahinjom Atanasijom, te ovu knjigu preporučujem svima koji žele da se hrane jednostavnije i prirodnije. Ova knjiga će zadovoljiti najrazličitije ukuse  i potrebe i iznenadiće obiljem i šarenilom recepata inače redukovane kuhinje kao što su posna jela na vodi.
Idealno za poklon nekome ko teži takvom životu-mene je ova knjiga veoma obradovala jer nam je blago i iskustvo tu, na dohvat ruke. Knjige možete naći u prodavnicama SPC-a ili naručiti online.

 

 

 

No Comments Yet.

Leave a Reply