Bahove kapi

 

images

Šta su Bahove kapi ?

Bahove cvetne esencije, poznatije kao Bahove kapi su prirodne cvetne tinkture koje su dobile ime po svom tvorcu, doktoru Bahu, lekaru i homeopati koji je suočen sa neumoljivom dijagnozom kolega da mu je preostalo svega tri meseca života, napustio uspešnu karijeru u Londonu i posvetio se izučavanju prirode. Proučavajući kako se biljke u svom okruženju bore za opstanak i mesto pod suncem, stvorio je sistem daleko ispred svog vremena za koji mnogi smatraju da je, zapravo medicina budućnosti. Po doktoru Bahu, glavni uzrok svih bolesti jeste nesklad između potreba naše duše, odnosno naše autentične prirode i onoga što živimo. Taj nesklad se ispoljava najpre na nivou misli i emocija, a ako duže traje, manifestovaće se kao bolest . Bahovim cvetnim esencijama se koriguje taj nesklad i to na način da se tretiraju vidljivi, već izraženi problemi, a potom se ide sve dublje i dublje, do samog uzroka problema.
Za šta se koriste ?

U samom sistemu, postoji 38 esencija koje se mogu koristiti i same ali se u praksi uglavnom koristi više esencija zajedno. Postoji i urgentna formula, koja se zove Rescue Remedy i to je, ujedno i najpoznatiji Bahov preparat.
Same esencije se koriste za sve uobičajene probleme i situcije u životu: brige, strahove, nesigurnost, fobije, nesanicu, mentalni i fizički umor, ljubomoru, bes, nervozu  blokade u učenju, nestrpljenje i sl. Takođe su odlična pomoć u teškim trenucima šoka, žalosti za voljenom osobom, ekstremnim strahovima i drugim urgentnim situacijama. Same esencije su potpuno neškodljive i mogu ih koristiti i deca, bebe, trudnice i dojilje. Takođe se koriste i u tretiranju obolelih biljaka i životinja.
Udruženje za promociju medicinskog sistema dr Baha „ Bahove Cvetne Esencije” nudi relevantne informacije o ovom sistemu na sajtu www.bahovekapi.com– pogledajte ovde.Na sajtu možete preuzeti i besplatan časopis u elektronskom obliku koji izlazi tromesečno i nudi obilje informacija o Bahovim kapima kao i drugim metodama iz oblasti alternativne i komplementarne medicine. Informacije i obaveštenja možete pratiti i na Fb stranici istog naziva.

   

Rescue Remedy

Rescue Remedy je najpopularniji  i najpoznatiji proizvod među Bahovim esencijama. Rescue Remedy je jedini gotov preparat koji je dr Bah koristio i koji se kao takav i danas nalazi na tržištu. On se koristi  u svim urgentnim situacijama, kao preparat prve pomoći u situacijama šoka, nesreće, straha pred ispit, odlazak zubaru, pre operacije, da se osoba brže povrati iz nesvesti  i u svim drugim situacijama koje emotivno, mentalno i fizički prevazilaze osobu i njene kapacitete da se pribrano ponaša. Zanimljiva je priča o tome kako je dr Bah testirao prvi put svoj čuveni Rescue. Naime, na obali gde je izvučen iz vode ležao ribar  u nesvesti, našao se i dr Bah. Onesvešćenom čoveku je nakapao Rescue i ribar je, ne shvatajući  šta se zapravo dešava, otvorio oči i potpuno pribrano zatražio cigaretu.   Od tada, Rescue se više od osamdeset godina  pokazao kao izuzetna pomoć u takvim ili sličnim situacijama. On se, zapravo sastoji  iz pet esencija i one, u ovoj kombinaciji imaju sasavim specifičnu ulogu:
1. Star of Bethlehem – da olakša stanje šoka i neverice
2. Clematis – da spreči onesvešćivanje ili lakše osvešćivanje
3. Cherry Plum – da osoba  zadrži kontrolu nad sobom
4. Impatiens – da osoba ima strpljenje da sačeka pomoć ili ishod neke situacije
5. Rock Rose – da ublaži ekstreman strah i paniku
Rescue Remedy se prodaje u staklenoj bočici-stock bottle, kao i sve druge Bahove esencije. Osim cvetne tinkture i alkohola, on ne sadrži ništa više. Ne izaziva alergiju niti ima bilo kakvo štetno dejstvo, ne izaziva zavisnost. Može se koristiti bez obzira da li osoba već koristi nekakve lekove ili ne. Kapi se mogu uzimati pre, za vreme ili posle jela. Nemaju placebo efekat. Mogu ih koristiti stari, trudnice, dojilje, bebe. Kao i sve druge Bahove esencije, Rescue se koristi za sav živi svet, kako za ljude, tako i za životinje i biljke, u situacijama koje su životno ugrožavajuće za biljku ili životinju.
Kako se koristi i dozira :
U čašu vode nakapa se četiri kapi R. R. i u urgentnim situacijama pije gutljaj, dva na svakih pet do deset minuta do olakšanja. Nekada se Rescue ubacuje i kao sastojak upotrebne bočice koju spravlja Bahov praktičar u situacijama kada se osoba oseća veoma ugroženom i nestabilnom u nekom dužem periodu. U zavisnosti od situacije i osobe, tada je i doziranje drugačije. Ako neka osoba stalno dovodi sebe u situacije koje je prevazilaze, to znači da je potrebno rešavati probleme na dubljem nivou i tu sam Rescue neće  rešiti problem već je potrebno koristiti i druge kapi. Rescue se može naći na tržištu i u obliku spreja, pastila i kreme. Bebama se može umasirati u kožu, na pulsne tačke (na sva mesta gde se stavlja parfem) i namazati oko usta.  Mame koje doje mogu popiti Rescue i tako će i beba dobiti potrebnu informaciju putem mleka. Mada su Bahove kapi, pa samim tim i Rescue namenjeni tretiranju emotivnih i mentalnih problema, samo telo takođe može biti u stresu nakon operacije, povrede i sl. Odlična su iskustva u pravljenju kompresa sa vodom u koju je nakapan Rescue. One pomažu da otok lakše i brže prođe a bol umine. Takođe, moguće je nakapavati kapi i u kadu  kao  prirorodnu  i nežnu  pomoć pri porođajima, da se porodilja lakše opusti.
Rescue Remedy ne traži nikakve specijalne uslove čuvanja i veoma je korisno nositi ga  na put ili imati kao deo kućne apoteke. Osim alkoholnih, postoje kapi, pa samim tim i Rescue Remedy na bazi glicerina. Najčešće ih koriste deca ili osobe koje zbog verskih ili zdravstvenih razloga ne žele preparate na bazi alkohola. One se teže nalaze na tržištu, skuplje su, sa znatno kraćim rokom trajanja.
U situaciji da kod sebe nemate vode, možete kapi nakapati u čaj, sok, kafu ili direktno pod jezik.
Rescue Remedy je zaštićen brend firme Nelson, ali pošto su recepture za pravljenje esencija svima dostupne u skladu sa filozofijom dr Baha, na tržištu postoji mnogo kvalitetnih preparata identičnog sastava i dejstva, samo pod drugim trgovačkim imenom. Znaćete da se radi o Rescue Remedy ako pročitate sastav. RR sadrži samo navedene gornje esencije i alkohol.

 

Rescue Cream

Rescue Cream je u osnovi  krema bez lanolina u koju su umešane esencije Rescue Remedy i Crab Apple. Rescue Remedy u kremi služi da opusti oštećeno tkivo, umanji bol ili ubrza isceljenje i oporavak, a Crab Apple se dodaje kao pročišćivač . Brojna su iskustva gde Rescue Cream pomaže:
– kod otoka nakon operacija ili povreda
– kod ujeda komarca ili nekog drugog insekta
– kod ogrebotina
– žvala kod dece
– odlično smiruje crvenilo kože nakon preteranog sunčanja
– svrab usled ojeda

Rescue Remedy nije lek za hronična kožna oboljenja već pre, kao i R. R. esencija, pomoćno sredstvo u hitnim situacijama. Korisno je imati  kremu u kući ili na putu, pogotovo sa decom, jer brzo smiruje opekotine od sunca, nadraženu kožu ubodima i sl. Rescue Cream se ne stavlja na otvorene rane. Moguće je osetiti blago peckanje i stezanje na koži  u početku kada se namaže, ali se to i ne dešava uvek. Kao i Rescue Remedy, može se naći u raznim varijantama na tržištu, različitih pakovanja i trgovačkih naziva. Neke kreme su napravljene bez ikakvog konzervansa, pogodne su za upotrebu kod osetljive kože i dece i drže se u frižideru da bi im se produžila trajnost. Postoje i kreme kojima su dodati neki drugi sastojci,  pa je korisno pažljivo pročitati sastav pre kupovine. Neke kreme imaju masniju osnovu, a neke su hidrantne, ali su obe  podjednako efikasne. Posle svakog kupanja  kremu treba naneti na ugroženo mesto, a kod otoka nakon operacija ili povreda, neophodno je mazati više puta povređeno mesto. U tom slučaju, najefikasnija se pokazala kombinacija oralnog uzimanja Rescue R. uz stavljanje kompresa sa vodom u koju  je  nakapan  RR (ukoliko je potrebno, sa dodatkom leda) na povređeno mesto. Noću ili u situaciji kada nije praktično držati komprese, koristi se krema.

 

Originalno postavljeno ovde.

 

No Comments Yet.

Leave a Reply