Pirjan od tušta i blitve

O tuštu(purslane) se mnogo priča poslednjih par godina kao o super hrani, mada ga na bliskom istoku tradicionalno koriste i gaje generacijama. Ima mnogo lepih recepata na You Tube, ja sam odlučila da napravim neku vrstu pirjana inspirisana turskim receptima. Nabrala sam u bašti samonikli tušt i podivljalu blitvu i napravila ovo jednostavno jelo. Pirjani spadaju u slow food i tako ih treba i praviti. U suprotnom nisu ukusni ako ih pravi neurotična domaćica koja žuri. Jeftini su, delikatni i traže pažnju- al’ se zato jedu sa merakom!

 

 

Za ovo jelo je potrebno  (za dve osobe):

  • po šaka očišćenog i iseckanog tušta i blitve
  • glavica crnog luka
  • maslinovo ulje-3,4 kašike i jedna na kraju, po potrebi
  • pola šoljice suvog basmatija
  • so-kašičica morske soli, crni biber po ukusu, kurkuma-četvrtina kašičice, mleveni korijander-pola kašičice i Sumac začin-četvrtina kašičice

 

Priprema:

Tušt se mora dobro oprati, to svuda piše. I stvarno mora, najmanje tri puta. Neverovatno koliko je zemlje i peska izašlo iz šake tušta. Ovaj samonikli tušt koji sam koristila se bukvalno  lepi za zemlju dok raste i zato je toliko prljav.

Peteljke se iseku i kod tušta i kod blitve (nisam ih koristila u ovom receptu) i sve se isecka na manje komade. Blanšira se u posoljenoj vodi, ispere hladnom vodom i ocedi. Sitno se isecka ali ne da postane pire. Za to vreme se skuva pola šoljice pirinča u mnogo vode i kada je na pola skuvan ispere, ohladi i ocedi.

Luk se oljušti i ceo polako kuva kao za čaj. Nakon toga se ohladi i sitno isecka.

Nakon toga se uključi ringla na srednju temperaturu, u tiganj se doda maslinovo ulje (3,4 kašike ili više), doda iseckani skuvani luk i polako dinsta. Zatim se dodaju: iseckani zeleniš, pirinač skuvan na pola i začini, poklopi se i tiho krčka oko 15 min. Otklopi se da višak vode ishlapi, podese začini i doda još ulja ako treba. Ovo jelo je bilo nekako grčko, kupila sam Sumac u Veru još davno, dobila na poklon  blago maslinovo ulje sa Samotrake a na pijaci našla grčke masline koje se zovu Colos i stvarno su kolosalne. E, mini bosiljak  na slici  je sa mog prozora i upao je u kolos:)…ili u kolotečinu.

Ovo jelo se može jesti i vruće i hladno ali je lepše vruće. Može se jesti samostalno ali može biti i prilog. Meni se zbog jednostavnog ukusa najviše svideo sam, takav kakav jeste, bez onog kolosa.

 

 

 

 

No Comments Yet.

Leave a Reply