Kolač od batata


 

Retko pravim kolače ali sam ove godine pred novogodišnje praznike rešila da probam ovaj kolač od batata. Svideo mi se recept i komentari onih koji su ga probali ali sam se nećkala malo zbog sastojaka, tj.zbog cene. Odlučila sam da koristim najkvalitetnije sastojke do kojih mogu doći da bi mi  sledeća godina bila slatka, jednostavna, kvalitetna i pomalo luksuzna, kao i ovaj kolač. Kupila sam organsku crnu čokoladu, batat, najtamniji kokosov šećer, gusto kokosovo mleko, bademovo mleko i puter, komotno sam mogla jednu dobru tortu da napravim. Nije mi žao jer je stvarno ispao po mom ukusu. Sladak je, ali ne presladak, lak za napraviti, izdašan, odličan i zamrznut. Kolač je veganski, posan a postoji i bezglutenska, paleo varijanta na originalnoj stranici: https://thebigmansworld.com/flourless-sweet-potato-chocolate-cake-paleo-vegan-gluten-free/.

Originalni recept sam neznatno promenila ali sam se držala datih mera i odnosa sastojaka. Jedino što bi trebalo povećati je količina šećera za one koji vole baš izrazito slatke kolače.

Potrebno je:

  • šolja i četvrt (velika šolja za čaj)  mekanih, sitnih zobenih pahuljica
  • šolja pirinčanog brašna
  • pola šolje tamnog kokosovog šećera
  • kašičica vanilinog ekstrakta
  • šolja bademovog mleka
  • kašika sode bikarbone
  • 6 kašika bademovog putera
  • 2 kašike kakao praha
  • šolja pirea od batata

Najpre skuvati batat u kori, oljuštiti ga i ispasirati. Ja sam skuvala kilogram batata i ispalo je kada se ispasira nešto više od šolje. Višak sam odmah pojela:) Sve sastojke ubaciti u blender i nakon toga prebaciti u pleh ili modlu i peći 30 do 40min na 190 stepeni. Ja sam pekla 30min jer je kolač bio tanji. Treba da ostane vlažan, nikako potpuno suv i prepečen ili će se, u suprotnom drobiti. Na ohlađen kolač staviti glazuru po želji. Ja sam ukuvala crnu čokoladu i gusto kokosovo mleko i to prelila kao glazuru. Kokos se steže tek nakon 24 sata u frižideru tako da ga ne treba dugo ukuvavati kao obično mleko. Na kraju sam stavila ljuspice tostiranog kokosa na ohlađeni kolač mada je ukusniji bez ljuspica. Kako ja zapravo ne znam da pravim kolače a pogotovo ne glazuru, kolač je ispao grbav na površini pa sam zakamuflirala izgled ljuspicama, ali samo ovo parče za slikanje;)).

No Comments Yet.

Leave a Reply