Namaz od bundevinih semenki

 

Ovaj namaz je nastao pre mnogo godina zbog moje želje da zamenim paštetu od sardine nekom lakšom, biljnom varijantom. Paštetu od sardine sam, iz nekog razloga jela samo zimi i to oko Nove Godine. Ovaj namaz je vrlo jednostavan i zasitan i prava je zimska hrana. Nekada sam ga pravila sa margarinom Dobro Jutro. Kada sam prestala da jedem industrijske margarine, prestala sam i da ga pravim. Nedavno sam napravila domaću, kvalitetnu varijantu biljnog putera i recept možete naći ovde.

Najpre je potrebno ispeći sirovu golicu. U malo vode razmutiti morsku so, nakvasiti lagano golicu i tostirati u tiganju ili pečnici da promeni boju ali ne pocrni, inače će namaz potati gorak. NE KUPOVATI GOTOVU, PEČENU GOLICU jer namaz neće imati dobar ukus. Nakon pečenja potpuno ohladiti golicu, najmanje 3-4 sata. Nakon toga je samleti u mlinu za kafu, treba da dobijete brašno a ne puter od bundeve. Slobodno ostavite i neki krupniji komadić, ali ne previše. Ova tekstura se NE MOŽE postići u blenderu ili na mašini za orahe, samo u električnom mlinu za kafu. Samlevenu golicu pomešati sa margarinom da se dobije ujednačena masa, ako treba doda se još soli. Odnos golica: margarin je 1:1, 2:1 ili 3:1 u korist mlevene golice. Ja volim ovu najjaču varijantu. Namaz staviti da se stegne u frižider. I to je sve:)

Može dugo da stoji u frižideru, odlično ide uz crni hleb, tost i krekere. Za post je idealan i uz neki potaž ili salatu može biti kompletan obrok.

No Comments Yet.

Leave a Reply