dr Alberto Viloldo- Sanjati odvažno

alberto viloldo

Dr Alberto Viloldo je istraživač, putnik i snevač, autor je brojnih bestselera, psiholog je i medicinski antropolog.  Vodio je Laboratoriju za biološku samoregulaciju na državnom univerzitetu u San Francisku gde je izučavao načine na koje um stvara psihosomatsko zdravlje i bolest. Po standardima establišmenta, bio je veoma uspešan. Po sopstvenom osećaju, nezadovoljan i nesrećan. Dramatično iskustvo sa šamanom koje je imao na usputnom poslu, potpuno mu je preokrenulo život i od nadobudnog, mladog naučnika postao je strastveni istraživač duhovnih tradicija u skrivenim oblastima Anda i Amazonije. Rad doktora Vilolda je dragocen jer je, na neki način, karika koja je nedostajala. Svojim knjigama, seminarima i ekspedicijama on je povezao zapad sa mističnim svetom šamanizma na način da je to razumljivo zapadnjačkom umu a da ne gubi ništa od lepote i autentičnosti tih učenja.
Knjiga Sanjati odvažno-kako šamani sanjajući stvaraju svet  je knjiga o stvaranju, kako mi zapravo oblikujemo svoj život, kako ga sanjamo i živimo. Ovo je jedna poštena knjiga. U njoj nećete pronaći nikakve wu-wu čarolije za jedan dan, šamane čudotvorce sa jednom mantrom ili bilo šta slično čime smo danas preplavljeni. Verovatno nećete saznati ništa novo što več niste do sada znali o sebi, svetu i drugima.

Zašto biste ovakvu knjigu uopšte čitali onda?

Zato što je ova knjiga neka vrsta ogledala gde stalno zastajete i razmišljate o sebi i svojim postupcima. Na vrlo slikovit način dr Viloldo objašnjava četiri simbola- četiri nivoa percepcije, odnosno četiri nivoa hrabrosti koji su nam potrebni da bismo živeli svoje snove i ostvarili svoj pun životni potencijal. On primerima vrlo jasno objašnjava te principe a u samoj knjizi su i predlozi različitih vežbi koje svako može da radi. Čitajući ovu knjigu , shvatićete da su vam opisani principi poznati jer ste ih kroz svoje vaspitanje, obrazovanje i religiju već dobili, to nisu nikakve egzotične ili nepoznate stvari i učenja, sve to je već u vama. Dr Viloldo objašnjava, između ostalog, zašto Zakon privlačenja (ne)deluje i zašto je bitno odbaciti savršenstvo i ideju o grandioznosti a ne zaboraviti univerzalnu istinu i humor.
Kako je opraštanje česta tema danas, bilo da se radi o predavanjima, učenjima ili knjigama, izdvojila sam ove stranice kao ilustraciju za ovu knjigu:

sanjati odvažno 2

             

                Praktikovanje praštanja i iskupljenja

 

Ako se ne poistovećujete sa svojim ulogama, možete da čistite svoju reku i da budete spremni u svakom trenutku da umrete. Oslobađajući se etiketa žrtve, hranitelja porodice, samohranih majki i ostalih, opraštate drugima, oslobađate se svojih grehova i okajavate ih. Ljudi se često jako ponose sobom dok govore da su oprostili svojim majkama što su bile hladne i grube ili očevima što su bili previše zahtevni, ali nikada ne žele da zamole svoje roditelje da oni njima oproste njihove postupke. Kada mi neki klijent kaže da je najzad uspeo da oprosti majci ili ocu, kažem im da ih odmah zamoli da oni njemu oproste na mukama koje im je izazvao. Tek tada se sete energetskih niti koje nas drže vezanim za neku osobu i priču.
Ma koliko da je kad vam neko naudi teško reći: „Opraštam ti”, još je teže reći „Žao mi je, nadam se da ćeš mi oprostiti”. Zapamtite, opraštanje se ne odnosi na optuživanje i priče, već na otpuštanje priče u korist sna o ljubavi i življenja u miru. Tako, recimo, možete da oprostite svom bivšem mužu i odlučite da prekinete sve odnose s njim, ali morate da budete spremni i da otpustite priču koju stvarate u svom umu kad god sebi dopustite da razmišljate o tome kako vam je naudio i kako patite. Vi oživljavate tu vezu svaki put kad puštate taj film u svom umu i tako ponovo stvarate svoj bes, ogorčenost i tugu.
                                                                   ♥♥♥

Prema zapadnjačkoj psihologiji, da bismo iscelili svoje emocionalne rane, moramo da oprostimo onima koji su nam naneli bol, a nama moraju da oproste oni kojima smo mi naneli bol. Problem s tom strategijom je to što nas drži zaglavljenim u pričama o žrtvama, spasiocima i nasilnicima. Zbog toga je važno otpustiti svako donošenje sudova i oprostiti svima pre nego se pomirite. Na taj način se oslobađate osećaja krivice za pisanje toliko nemaštovite priče. Opraštate sebi pomisao: „Kako sam mogla da se udam za takvog idiota?” Ili: „Zašto sam mojoj kćeri pozajmio automobil one večeri kada je doživela nesreću?” Tada kažete da vam je žao i pomirite se sa životom i okajete svoj greh. Uostalom, vaš istinski dug je dug univerzumu.
Jedan od načina za okajanje je pomaganje nekom u nevolji. Kada to učinite, vaše priče nisu više lične priče, a vaši dugovi nisu više lični dugovi. Shvatate da su vaši postupci naškodili svima i uočavate mogućnost da pomažete drugima i iskupite se za svoja ogrešenja o sam život.
Jedan moj prijatelj i ja smo jedne večeri u San Francisku išli prema našim kolima koja su bila parkirana nekoliko ulica dalje. Približavali smo se jednoj ženi, beskućnici koja je spavala pokrivena parčetom kartona  kad smo ugledali kako neki čovek nekoliko koraka ispred nas stavlja novčanicu u njenu šoljicu. Nekoliko sekundi posle toga videli smo kako su dva tinejdžera ukrala taj novac ženi koja je spavala. Pomislio sam da pojurim za njima, ali me je moj prijatelj uhvatio za ruku i samo smo stavili novčanicu od deset dolara u džep njene jakne. Moj prijatelj je te večeri platio dug društvu i pružio mi važnu lekciju o nesputanom davanju drugima.
Ako se žrtvujete za nekoga, univerzum će videti vaš tihi čin pokajanja. Osetićete kako teret vaše krivice postaje sve lakši, jer, mada je prijatno reći da vam je žao, još je prijatnije zaista se iskupiti za svoje postupke kojima ste nekome naštetili.
Ipak, istinsko okajanje potrebno je izvesti anonimno. Kao što je Isus rekao: „Da ne zna levica tvoja što čini desnica tvoja.”(Jevanđelje po Mateju, 6:3) Drugim rečima, čim počnete da mislite i govorite o svom plemenitom delu, počinjete da služite priči svog ega. Umesto toga, ostanite na višem nivou svesti, sanjajući svet u kojem vam nije potrebna potvrda zato što vam je dovoljno da doživite opraštanje i ljubav.

 

Stranice iz knige prenete ljubaznošću izdavača iz Beograda- Leo Commerce

30. broj časopisa Leo Commerce možete besplatno preuzeti ovde

 

 

 

No Comments Yet.

Leave a Reply