Sitničavost-pomoć Bahovim kapima

 

Svih ovih godina koliko radim sa klijentima nikada se do sada nije pojavio klijent koji bi se obratio za pomoć jer mu smeta sopstvena sitničavost, a paradoks je da su mnogi od njih  imali brojne probleme u životu( a i drugi sa njima) upravo zbog preterane sitničavosti.

Nisam našla ni mnogo tekstova u popularnoj psihologiji na ovu  temu-verovatno zato što se sitničavost ne smatra bog zna kakvim problemom. Kada sam ukucala reč sitničavost da proverim definiciju same reči- to su bile neke uobičajene asocijacije. Sitničava osoba je osoba koja preterano vodi računa o detaljima, cepidlaka je, pedantna, tačna, stručna i ispravna.

Pa gde je onda problem uopšte?

Reći za nekog da je pedantan, tačan, stručan i ispravan nisu nikakve mane. Naprotiv, u nekim profesijama te su osobine neophodne za kvalitetno obavljanje posla. Ako ste mikrohirurg i ne vodite računa o svakom detalju, neko će možda ostati bez glave. Ako ste vrhunski sekač dijamanata, možda ćete vi ostati bez glave ako ne vodite računa o svakoj sitnici.
Ipak, u uobičajenim životnim uslovima , čak i ovih profesionalaca, sitničavost zna da bude opterećenje. Sitničave osobe ne samo da zapažaju, već se po pravilu sećaju svega što neko jeste ili nije uradio:

-Svekrva nije stavila prah šećer na kolače iako sam joj to rekla tri puta (uz navođenje tačnog datuma zločina).

-Proneverio je pare dok je bio u toj i toj stranci, onda je otvorio firmu posle dve godine, onda se razveo, ma pamtim ja sve dobro…

-Kada sam pala, prvo mi je pomogao komšija, to je bilo u 9h ujutru, onda su došle komšije iz druge kuće, onda su me primili na treći sprat bolnice, lekar je rekao ovo, sestra uradila ono…

Problem sa sitničavim ljudima je što svojim pričama i delovanjem opterećuju druge ljude(Heather), postaju dosadni ili čak nesnosni, a najpre netolerantni na sve ono što nije u skladu sa njihovim viđenjem realnosti. Kod preteranog detaljisanja pomoći će esencija Crab Apple a pogotovo ako se radi o osobama koje neprestano čiste, sređuju i uređuju sve što dotaknu. Takve prinudne aktivnosti  često idu ruku pod ruku sa perfekcionizmom i u toj situaciji koristimo esenciju Rock Water. Takve osobe po pravilu iskazuju netoleranciju prema svemu i svakome ko se ne uklapa u njihovo viđenje stvarnosti i života uopšte. Zato je sitničavim osoba gotovo uvek potrebna esencija Beech. Sitničave osobe su često svesne svojih mana ali još češće koriste izgovore tipa:

-Pa šta da radim kad sam takva? Svesna sam ja da to nije dobro ali je to moja priroda – i na ovaj način istrajno cementiraju svoje loše navike i ponašanje.

Sitničave osobe često imaju veoma nizak nivo samopouzdanja i samopoštovanja a neretko su veoma osetljive i plašljive( Larch i Mimulus). Nedostaje im životna radost, entuzijazam i polet a retko kada su opuštene, spontane i duhovite. Često ćete se u njihovom prisustvu osećati neprijatno,kao da ste im nešto skrivili ili ste im šta ostali dužni.

Na prvi pogled, njihova sitničavost ima smisla. Poziva se na viši red i idealno funkcionisanje zajednice koje u stvarnom životu ne postoji. Ako je sitničava osoba onemogućena da živi životom koji smatra ispravnim, reagovaće besom(Holly), povlačenjem i izolacijom (Water Violet),a često depresijom(Mustard). Nekada i dubokom povređenošću (Willow) ili čak napadima anksioznosti i panike(Rock Rose I Cherry Plum). Sitničave osobe često proganjaju sebe osećajem krivice ili nabacivanjem krivice drugima gde bi veliku korist imali od korišćenja esencije Pine. Neretko zbog toga pate od opsedajućih misli koje ih sprečavaju da se opuste i valjano spavaju-White Chestnut.

Ovim se spisak esencija ne iscrpljuje, što samo pokazuje kakav nered stvara sitničavost u životu.

Sitničava osoba često od sebe pravi žrtvu,  a tipična rečenica mogla bi da bude:

-Oprostila sam ali nikada ne zaboravljam!- što zvući moćno ali, osim osećaja lažne superiornosti, zapravo ne znači ništa. Pogotovo ako vam nakon toga detaljno opiše šta joj je neko nažao uradio pre 20 godina i to pod punom emotivnom opremom, da ne kažem teretom koji se nikada ne skida niti olakšava. Osim u situaciji koja je nepodnošljiva i neodrživa do pucanja.

Lek za sitničavost nije nov. Propagiraju ga i podučavaju sve religije sveta a to je oproštaj-sebi i drugima.

Od svih metoda koje postoje, iz mog iskustva, ove 4 su jednostavne, jeftine i pouzdane kada je sitničavost u pitanju. Treba ih uporno i dosledno primenjivati:

  1. Molitva
  2. Oproštaj i Zahvalnost
  3. EFT
  4. Hooponopono 

 

No Comments Yet.

Leave a Reply