RUNSKE KAPI

            Knjigu RUNSKE KAPI napisao je moj kolega Dejan Milosavljević a izdali su je PEŠIĆ I SINOVI u Beogradu 2017 god. Osim što je Bahov praktičar, Dejan je i profesionalni muzičar, Reiki učitelj, bivši monah, profesor, suprug, a najvažnije- tata jednog Ognjena:)).
Ovo je stvarno jedna poštena knjiga, što se danas ne sreće baš često. Poštena u smislu da autor sve ono o čemu piše u knjizi, to i živi.  Praktična znanja o kojima piše i predaje on primenjuje uspešno u svom životu.  A ona su brojna: znanja o drevnim Vedama, o  istoriji i običajima starih Slovena, upotreba i tumačenja Runa, korišćenje Bahovih i Runskih kapi. Zapravo, Dejan je osmislio set Runskih kapi, proučavajući biljke i običaje vezane za njih. Inspirisan svojim učiteljima i drevnim znanjima, uobličio je sistem koji čine 24 biljke, tj esencije. Ono što je originalno u ovom sistemu je da su biljke koje su povezane sa određenim runama (što je drevno znanje), pripremljene na način dr.Baha, te tako imamo veoma praktičnu metodu samopomoći.
Ovo je kniga koja sadrži više, na prvi pogled veoma različitih oblasti u sebi  tako da su to zapravo knjige u knjizi i mogu se svaka za sebe čitati. Ono što ih povezuje je sam Dejan, tj. njegova praksa i ogromno znanje. Kako ne poznajem  Vede a ni Rune, ne mogu da sudim o tim delovima knjige.  Meni su delovi vezani za runske esencije svakako bili najzanimljiviji. Sa jednom runskom esencijom –Tis, bolje reći sa drvetom Tise sam imala iskustvo pre nego sam i počela da čitam ovu lepu knjigu.
Jednog prohladnog dana, sa glavoboljom koja nikako nije popuštala satima, šetala sam kroz botaničku baštu-Jevremovac nadajući se da će mi priroda i svež vazduh malo razbistriti  um. Ali, ni posle dvadesetak minuta šetnje, glavobolja nije popuštala. Stala sam spontano ispred drveta Tise i izigravala doktora Baha. Očekivala sam da će mi ako budem bila u tom mirnom, meditativnom stanju neko vreme, Tisa dati neku informaciju o sebi ili mi se već nekako obratiti:) Tisa je ćutala kao zalivena i ja sam malo razočarana što nemam baš nikakav osećaj niti doživljaj, odšetala dalje. Deset minuta kasnije, shvatila sam da je glavobolja, mada ne sasvim, prilično popustila. Imala sam utisak da je Tisa izvukla iz mene tešku, staru energiju i to je ono što ova esencija i radi. Intezivno oslobađa od starih programa i duboko potisnutih negativnih emocija. Esenciju Tise sam pila gotovo dva meseca sa malim prekidom i to je bio period  teških čišenja starih, meni potpuno nepoznatih strahova od smrti uz veoma teške snove vezane za smrt. U samoj knjizi o esenciji Tis piše i ovo:

Tis nas uči pravilnom pogledu na smrt, da na nju treba gledati kao na savetnika a ne neprijatelja. Jer, svaka promena je smrt onoga što je prošlo, pa je prirodno i svaka smrt prelazak u novi početak.

Sam sistem runskih kapi sadrži 24 esencije. Kome su  ove esencije potencijalno zanimljive? Svima koji inače koriste Bahove i cvetne esencije drugih sistema. Runske kapi pokrivaju mnoga duhovna, spiritualna iskustva i stanja koja se ne mogu lako razložiti na mentalna i emotivna stanja kao u Bahovom sistemu, ali su vrlo prepoznatljiva u iskustvu svakog čoveka. Ipak, zanimljivo je da polovina  od 24 jesu esencije koje se nalaze u sistemu dr. Baha. Nijedna od tih esencija ne spada u grupu prvobitnih 12 “iscelitelja”. Od Runskih esencija, 3 spada u grupu”pomagača” a ostalih 9 u preostalih 19 esencija, po sistemu doktora Baha.  Džulijan Bernar navodi da je dr.Bah u julu 1935. zapisao (misleći na esencije koje su nastale nakon 12 iscelitelja):

“Nema sumnje da ove nove esencije deluju na drugačijem nivou od starih. One su više produhovljene i pomažu nam da razvijemo taj unutrašnji osećaj u svima nama koji ima moć da nadjača sve strahove, sve teškoće, sve brige, sve bolesti.”

Bahovim praktičarima i onima koji koriste Bahove kapi mogu biti interesantna objašnjenja i finese kojima se autor bavi u ovoj knjizi. Meni su, recimo, neki detalji vezani za esencije Oak i Pine, tj. esencije hrasta i bora, dale širu sliku o aspektima koje pokrivaju ove esencije a koje se uobičajeno ne izlistavaju kada učite o njima u Bahovom sistemu. Ovo je knjiga pre za znalce nego za početnike i knjiga je-priručnik kojoj ćete se vraćati.

Autor knjige Dejan Milosavljević

Autor Dejan Milosavljević

Svi oni  koji su zainteresovani da više saznaju o Runskim kapima ili o samoj knjizi, mogu kontaktirati autora koji drži predavanja i kurseve o upotrebi i delovanju ovih esencija. Ono što će dobiti od Dejana je i veoma široko znanje iz  oblasti ezoteričnih učenja i isceljenja koje on nesebično deli sa drugima. Kontaktirajte ga na:

Inbox Facebook stranica Runske kapi

 

Ako ste zainteresovani za komplete Runskih kapi ili za pojedinačne esencije, informacije možete dobiti od Ković Mire na:

Inbox Facebook stranica Cvetne esencije- Mira Kovic

 

No Comments Yet.

Leave a Reply