Ručak se kuva u tegli

 

 

Ručak se kuva u tegli, ali samo malo. Ali zato  naslov dobro zvuči:)

Na ideju da spremam ručak u tegli došla sam pred odmor. Tamo gde sam išla od vegetarijanske gotove hrane mogla sam da jedem eventualno pomfrit i salatu ili da kuvam kao kod kuće što mi se nije baš dalo da radim. Gledajući gotove obroke u Dm prodavnici, palo mi je na pamet da bih nešto slično mogla i sama da napravim i to po svom ukusu za znatno manje para. Nekako u to vreme mi je moja draga prijateljica M. pričala kako ona za zimu sprema sataraš bez ikakvog konzervansa, pa sam odlučila  da probam da napravim gotova jela za poneti. Moja ideja nije bila da napravim amfore gde će hrana beskonačno stajati već da skuvam obroke koji će stajati najviše mesec dana u frižideru i nakon toga se pojesti. Obroci koje sam pravila nisu zimnica, ne sadrže veću količinu soli, ulja niti sirćeta. Nisam ih specijalno kuvala. Naprosto, kada bih skuvala potaž za ručak, primera radi, jednu teglu bih ostavila za kasnije. To je onaj jedan tanjir čorbe koji se uglavnom vuče 2, 3 dana po frižideru i na kraju baci jer niko neće da ga pojede. Ako se jednom ili dva puta nedeljno inače kuva neko sporovozno jelo i ako se ostavi teglica, dve na stranu, za mesec dana će frižider biti pun gotove hrane.  Ovako spremljena hrana je pravi fast food, kada ste umorni i nemate vremena da spremate hranu a umirete od gladi. Zgodna je za put, kampovanje ili posao, pogotovo ako neko zbog alergije ili dijete ne može da jede uobičajenu hranu. Naravno, štedi se vreme i struja.
Najukusnija su jela koja se inače dugo kuvaju i to najviše kombinacije mahunarki i žitarica, kao što su: pasulj, sočivo, maneštra,  kus-kus. Neka jela su lepa i hladna, kao što su  pasulj i humus. Jela se mogu podgrejati i u tegli, na laganoj vatri u vodi, ali to onda dugo traje ili se naprosto izruče u šerpu i podgreju. Zbog dodatnog kuvanja u tegli, humus će biti gušći nego kada je napravljen ali se ukus jela manje menja nego zamrznuta hrana.

Kako se sprema ručak u tegli?

Uobičajeno skuvan ručak se sipa u teglu gde ne sme biti mehurića i praznog prostora. Tegla se zatvori metalnim poklopcem i potom stavi i veću šerpu sa vodom. Voda ne sme da vri ali mora da struji 20 min. Kada se tegle malo prohlade da mogu krpom da se izvade iz vode, okrenu se naopačke i stoje tako 5 min. Vrate se u normalan položaj  i kada su potpuno hladne, odlože u frižider. Ako išta iscuri iz tegle,  to znači da nisu dobro zatvorene i da će se jelo pokvariti, tako da se postupak mora ponoviti. Teglica od 250 gr. je obrok za jednu osobu dok je standardna tegla dovoljna za dve odrasle osobe. Ako se sprema samo deo obroka, tipa sos, pašteta ili preliv, bolje je koristiti manje tegle.

No Comments Yet.

Leave a Reply