Kajgana od golice

 

Ne baš u prošlom životu, ali stvarno davno sam slušala kako, tada mi omiljeni radio voditelj, u doba kada se teško ili nikako putovalo, opisuje povrće koje je prvi put video u Evropi:

” Video sam u marketu nešto odvratno, liči na  zeleni karfiol i izgleda otrovno! ”

Bogami sam to isto i ja pomislila kada sam prvi put videla brokoli, povrće koje danas stvarno volim.Tako da nemojte suditi ni ovoj kajgani dok je ne probate. A da izgleda otrovno, vala izgleda. Ne znam zašto je zovu kajganom jer samo malo izgledom podseća na onu pravu. Ukus najviše podseća na kajganu od tofua ali mi se ova više sviđa. Osim što je puna korisnih minerala, mnogo je lakša za stomak i ne pravi gasove kao tofu. Pravila sam je od dve vrste golice, tamno i svetlo zelene na slikama. Ova svetla je ukusnija ali je i gotovo tri puta skuplja, tako da je ovo samo za slikanje:). Inače, boja uvek vuče na zelenkasto i ova svetlija fotka nije realna, koliko god se ja trudila.

 

 

 

Ova lažna kajgana se lako sprema. Uveče se potopi u vodu 100 do 150 gr golice( za dve osobe). Sledećeg dana se dobro ispere, ocedi i stavi u jak blender. Vode se doda toliko da  gotovo pokrije golicu ili santimetar ispod nivoa golice. Blenduje se najmanje 60 sek i morate dobiti glatku kašu bez komadića. Onda se ta kaša stavi u frižider na pola do sat vremena. Golicu koja je potopljena u vodu, kao ni ovu mlevenu ne možete držati dugo a da je ne upotrebite. Brzo će početi da fermentiše i to stvarno ima otrovan miris i paleći ukus. U frižideru će se zgusnuti, pa je nakon vađenja dobro promešajte. U masu stavite kašičicu soli ili manje, pola kašičice kurkume, mleveni crni biber i korijander, suvi vlašac i nešto što ima sumpora u sebi. Neki dodaju crnu so i beli luk u prahu, ja sam stavila trećinu kašičice  asafoaetide i ravnu kašičicu crnog luka u prahu. Ugrejte tiganj na srednju temperaturu, nikako ne prejaku. Uspite ulje, ja sam maslinovo i izlijte kašu. Ulje će delimično isplivati i kada počne da se klobuči masa, mešajte dok ne dobijete grumuljice i dok sva voda ne ispari. Ako hoćete malo da zagori, ostavite duže na vatri. Ovo nisu jaja i masa se ne ponaša isto,  golica zapravo koagulira na visokoj temperaturi. Nije vam potrebno toliko ulja kao kada pržite kajganu jer golica ima puno masti u sebi. Ako se zalepi za tiganj, lako se skida iako strašno izgleda:). Ova kajgana je jako zasitna, ide odlično uz salate, turšiju i pirinač. Sirova masa se može stavljati i u pire od spanaća te ga tako zgusnuti i pojačati kalorijski. Dobra je varijanta za one koji poste.

No Comments Yet.

Leave a Reply