Cvetne esencije za bebe

 

4 beba

Cvetne esencije za bebe se prave jednako kao i za odraslu osobu, na osnovu posmatranja njenih reakcija, s’ tim što će roditelj, staratelj ili vaspitač verbalno izraziti ono što beba ne može, tj. kako se oseća u tom trenutku. Nedavno sam upoređivala svoje beleške o kapima koje sam davala različitim bebama. Iznenadila sam se da su gotovo identične kombinacije bile u slučaju grčeva kod novorođenih beba i kod rasta zubića kod starijih beba. U svakom pojedinačnom slučaju, razgovarala sam sa majkom ili bakom i pitala ih kako bebe reaguju u toj situaciji. Sve bebe su inače bile zdrave i napredne i radilo se o prirodnim reakcijama prilagođavanja tela na novo stanje. Evo šta je kombinacija sadržila :

Cherry Plum – zbog toga što se činilo da ne mogu da izdrže to  stanje u kome se nalaze, vrištanje
Beech – zbog plačljivosti i netolerancije na sve i svašta 

Impatiens –  zbog očiglednog nestrpljenja

Holly –  zbog besne reakcije

Walnut –  radi lakšeg prilagođavanja na stalne promene samog tela
Chamomile – radi fizičke potpore organizmu i smirivanje iritiranih organa , takođe ima izrazito smirujuće dejstvo na um

Prvih pet esencija se nalazi u grupi Bahovih esencija a kamilica je  iz grupe Fes . Sve esencije koje sam koristila  su sa domaćeg područja, pravila ih je Mira Ković, Bahov praktičar.

U slučaju grčeva kod beba, bolje je napraviti upotrebnu bočicu iz koje će mama, ako doji , nakapavati sebi  na svakih dva, tri sata po četiri kapi  u malo vode, tako da će beba potrebne informacije jednim delom  dobijati putem mleka. Takođe, nakapavaju se kapi u flašicu sa vodom ili sokom koji beba pije, uvek četiri kapi iz upotrebne bočice. Može se utrljati malo kapi direktno na stomak kao dodatna podrška kod grčeva. Cvetne esencije se mogu paralelno uzimati sa uobičajenim čajevima koji se daju bebama.
Što se tiče zubića, bolje je napraviti sprej i pet, šest puta dnevno isprskati desni( može i češće po potrebi). Takođe, pred spavanje ili ako je beba razdražljiva prsnuti malo i na pulsne tačke i oko uha, tj. prsnuti na svoju ruku pa umasirati na to mesto da se beba ne uplaši.
Ova se kombinacija kapi može dati i za izrastanje zubića. Staviti u sprejić i nekoliko puta dnevno prskati desni. Neke bebe se uplaše od  toga. Ako je to slučaj, bolje je staviti kapi u bočicu iz koje će se natapati štapić za uši i masirati desni. U isto vreme treba te kapi ubacivati u vodu koje beba pije.

Reakcije su vrlo brze, bebe su smirenije, lakše zaspu i nisu toliko nervozne. Ako je majka previše uplašena i zabrinuta za bebu, treba joj ponuditi Red Chestnut, a svakako i Olive ako je iscrpljena nespavanjem. Ovo NIJE  neki Rescue Remedy za bebe. Ako beba izražava strahove, posesivnost ili nesigurnost, primera radi, moraju se dodati i druge esencije, ali ova kombinacija pokriva uobičajene reakcije kada je beba inače zdrava.

Kada je došlo vreme da se prekine sa dojenjem, to je često drama u kući pogotovo ako mama mora da počne da radi ili ako treba nova osoba da se uvede u porodicu i čuva bebu. Ne zna se kome je teže, zato i mama i beba moraju zajedno piti ovu kombinaciju kapi : Walnut, Chicory, Honeysucle, Beech, Impatiens, po potrebi i Holly, Cherry Plum ili nešto drugo ako još zatreba.

Cvetne esencije ne izazivaju  nikakve negativne reakcije niti sadrže konzervanse ni alergene , tako da su potpuno bezbedne za upotrebu i ne mogu se predozirati .

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet.

Leave a Reply