Ruska ili francuska ?

r salata 10                                        Salata

Pričam sa ženom Ruskinjom koja već dvadeset godina živi u Srbiji…o običajima , hrani. Ona kaže da joj nije jasno zašto ovde francusku salatu zovu ruskom. Jel’ ista ?- pitam je. Ista, samo se drugačije zove. Koliko znam , pre revolucije, na  ruskom dvoru, veoma se negovala francuska kuhinja ( valjda su odatle ta jela sa majonezom i komplikacijama ), a onda došla kod nas iz Rusije i zato se zove ruska. Ne bavim se istorijom kulinarstva ali  kod nas je francuska salata ona bez mesa i malo je kiselija od ruske . Bog te pita šta je  u Francuskoj francuska salata… Svejedno, tu rusku salatu svi spremaju za Novu Godinu . Ranije je to stvarno bio mukotrpan posao, mućenje majoneza kap po kap. Ja sam probala jedno pet puta u životu  to kap po kap , najviše deset minuta i na kraju bi se ulje uvek odvojilo od žumanaca , tako da sam trajno batalila tu zabavu.
U srednjoj školi, osamdesetih godina, tetkice su nam za užinu pravile parčiće hleba sa ruskom salatom i čaj. Ruska salata je bila sasvim solidna i simbolično je koštala. Niko nam nije verovao da svakog dana jedemo rusku salatu za užinu. Mislim da smo prvih pola godine svi jeli te sendviče svakodnevno da bi nam se  u drugoj godini definitivno smučili. Tetkica , koja je živela u Rumi , ponekad bi nam namazala sremski sir na hleb i to bi odmah sve planulo na odmoru. Rusku salatu teško da bi ko i pogledao . Nekako u to doba sam bila prisutna kada su žene pravile rusku salatu za neku svadbu i gotova salata je stajala  u emajliranim belim lavorima. Mislim da posle toga najmanje petnaest godina nisam ni probala rusku salatu. Ipak , nekoliko puta godišnje napravim vegansku salatu koja donekle podseća na francusku. Relativno se brzo pravi , zasitna je, majonez je sirov i ne menja boju stajanjem. Dobra je za one koji zbog holesterola ne mogu da jedu majonez. Mislim da bi pravi naziv za ovu salatu bio zimska jer se pravi od zimskog povrća. Bitno je da povrće bude organsko i čvrsto jer nema maskiranja ukusa jajima ili mesom. Za majonez je potreban jak blender da bi se dobila ujednačena masa, slabi blenderi to ne mogu da urade, dobićete umesto majoneza preliv za salatu sa komadićima indijskih  oraha, a to vam nije bila prvobitna namera. Začine možete promeniti a i odnos povrća. Ja sam ubacila paškanat jer je mirisan , a suvu mirođiju jer se ukusi dobro slažu.

Potrebno za salatu

jednake količine :

 • kiseli krastavčići
 • šargarepa
 • koren paškanata
 • krompir
 • grašak

Iseckati standardno , kao za svaku rusku salatu povrće (  šargarepu, krompir i paškanat ) i skuvati ga u slanoj vodi. Grašak može i iz konzerve . Procediti i ohladiti. Dodati seckane krastavčiće. Preliti gotovim, ohlađenim majonezom i dekorisati po želji. Za ovu količinu majoneza treba uzeti dve baš velike šargarepe, dva-tri krompira, veliki paškanat i jednaku količinu graška i krastavčića.

Majonez :

 • 200 gr. nepečenih indijskih oraha,
 • dve-tri  kašike soka od  limuna
 • so
 • biber
 • četvrtina kašičice kurkume
 • kašičica suve mirođije
 •  puna kašičica blagog senfa
 • kašika, dve vode
 • pola šolje ili više ulja od groždjanih semenki

Potopiti indijski orah uveče u vodu. Sutradan ga  isprati i ubaciti u blender..  Dodati sve sastojke i blendovati minut – dva, probati više puta. Možda će morati količina vode , limunovog soka ili ulja da se promeni, to zavisi od ličnog ukusa. Majonez će se ugrejati u blenderu. Prvo ga treba staviti sat vremena u frižider da se stegne a onda ga pomešati sa povrćem.

 

 

No Comments Yet.

Leave a Reply