Kukuruz

organic_glass_gem_corn_large

 

Možda ste, kao i ja pomislili da je kukuruz na ovoj slici neko modifikovano gemo čudo, ali se radi o kukuruzu čiji plod izgleda ovako zahvaljujući mukotrpnoj dugogodišnjoj selekciji jednog čoveka po imenu Carl Barnes . Retko organsko seme pod nazivom Organic Glass Gem Corn proizvode i prodaju entuzijasti čija je misija, da održe i sačuvaju od propadanja raznovrsnost biljnog sveta u nekoj vrsti semene biblioteke. Iako se kukuruz u ljudskoj ishrani koristi preko 5000 godina, komercijalno proizveden kukuruz i proizvodi od njega gotovo su u potpunosti genetski izmenjeni. Kukuruz je toliko raširena vrsta  pre svega zbog lake prilagodljivosti na razne vrste zemljišta i klime. Svaki deo biljke je upotrebljiv  a koristi se u svim kulturama za lečenje problema sa bubrezima, bešikom, jetrom, artritisom. Maje, kao i svi drugi južnoamerički narodi smatrali su ga svetom biljkom, povezivali sa energijom Zemlje kao planete. Kukuruz kao simbol boginje  hraniteljice korišćen je u obredima i ima mitska značenja. Neka šamanska indijanska plemena obožavaju kukuruz kao biljku koja u sebi nosi klicu pra, pra izvora- sunca, tj. svetlosti. U svim kulturama kukuruz se povezuje sa blagostanjem i hranom. I na teritoriji Balkana, mada istorijski relativno kratko, proja je simbol hrane i opstanka.
Od kukuruza se pravi i esencija (Fes-Corn) koja se koristi kada osoba ne može da se privikne na urbanu sredinu i tu pusti koren, već je sputana novim, ograničavajućim uslovima života. Takođe je korisna i ljudima koji su nevoljno iščupani iz svoje prirodne sredine u slučaju nekih tragedija tipa: zemljotresi, nepogode, neplanirana preseljenja, ratovi. Ono što esencija daje je uzemljenje, osećaj da smo zbrinuti i da možemo da pustimo koren tamo gde jesmo, odnosno, da je dom tamo gde smo mi. Verujem da bi ova esencija značajno pomogla svim ljudima koji su godinama trpeli u izbegličkom statusu i nikada se dovoljno nisu prilagodili novoj sredini boreći se za goli  opstanak.
Takođe, ova esencija uspešno otklanja strahove i brige od nemaštine i nedostatka novca. Ako smo nesigurni kada treba započeti ili uložiti novac u novi posao, Corn je od neprocenjive pomoći. On otklanja osećaj da nismo zbrinuti i sigurni, za razliku od Mimulusa koji bazično pokriva poznate strahove, pa i strah od nemaštine. Iz prakse, kada se uzme Corn, nestaje pritisak koji nosimo na plećima  a vezan je za novac. To nam omogućava da budemo opušteniji i da lakše donesemo odluke u skladu sa našim autentičnim potrebama,  da se ne rukovodimo nestašicom i pritiskom. Kada nema tog pritiska, prilike se nekako same slažu kako valja, bez suvišnih intervencija ega baziranih na strahu.
Iako je kukuruz tako blagorodna biljka, zanimljivo je da on ne može opstati bez ljudi. Seme je čvrto pričvršćeno i zaštićeno, tako da se prirodnim putem nikada ne bi tako masovno raširilo. Zato je kukuruz uvek bio vezan za civilizaciju i organizovana društva. Danas je kukuruz važna sirovina u proizvodnji fruktoze i kukuruznog sirupa koji je prisutan u visokoprerađenoj hrani. Neka istraživanja pokazuju da je kukuruzni sirup adiktivnija namirnica od belog šećera i da je to trend koji se širi. O ovome pročitajte na sajtu Dr. Mark Hyman i Health Ambition

Što se mene tiče, Corn essence-DA ,

Corn Syrup-NE

No Comments Yet.

Leave a Reply