Kako napraviti enzime za čišćenje?

Ako ste alergični na kućnu hemiju( kao ja ), želite da operete voće i povrće prirodno ili obogatite zemlju za cveće možete probati da napravite potpuno prirodne enzime za čišćenje. Potrebna vam je plastična boca, kanister ili bure u koje ćete ređati ljuske od voća i voće, smeđi šećer i čistu vodu. Odnos je:

  • 1 deo smeđeg šećera
  • 3 dela voća
  • 10 delova vode

Poređati voće, posuti šećerom, pa opet sloj voća i šećera dok ne napunite flašu. Na kraju sipati vodu. Svakodnevno se flaša mućka i otvara zbog intezivnog alkoholnog vrenja. I tako tri meseca… Procedite voće i tako dobijena tečnost su enzimi koji se dalje ne kvare. Ako se pojave crvi, znači da nije valjano zatvoreno i mora se sve baciti. Enzimi na slici su pravljeni letos od lubenice i breskve. Kako sam na samom početku bila četiri dana van kuće, da ne bi boca eksplodirala probušila sam poklopac i stavila slamčicu, srećom, ništa se nije zagadilo za tih par dana.  Na prvoj slici su enzimi pre filtriranja, na drugoj voće a na trećoj enzimi nakon ceđenja.
Iznenadila sam se kako dobro čiste masnoću i prvi put u životu ne moram da stavljam rukavice. Mogu se dodati u deterdžent za pranje suđa, veša, sprej za dezinfekciju poda i sanitarija( dobro ko ima bebe koje puze ), skidanje masnog sloja sa jabuka. Takođe poboljšavaju kvalitet zemlje te se kašičica enzima može dodati u litar vode za zalivanje. Imaju blag, kiselkasti miris koji podseća na jabukovo sirće. Jedino treba napraviti veću količinu nego što sam ja za probu, jer proces traje tri meseca. Lepa stvar je i što time ne zagađujete prirodu a može se i u gradskim uslovima raditi, što se vidi;)

djus

No Comments Yet.

Leave a Reply